De Stichting Het Bonte Perdje, die werd opgericht in 1969, heeft als doel minder valide jongeren en kinderen de mogelijkheid tot paard- en ponyrijden te bieden in de regio Breda. Er werd gereden op de Roosberg te Bavel, vanaf medio 2018 vindt het paardrijden plaats op Manege Ruitersportcentrum Breda te Breda, op zaterdagochtend onder leiding van instructrice Renate, die hulp krijgt van vrijwilligers.
We streven ernaar de minder valide ruiters iedere les op hetzelfde paard te laten rijden, onder begeleiding van dezelfde help(st)ers die het paard en de ruiter begeleiden. Voor de minder valide ruiters betekent dit heel veel plezier.

Naast het ontspannende element heeft paardrijden ook vaak een therapeutische werking voor deze jongeren. Veelal heeft het paardrijden namelijk een gunstige uitwerking op de lichamelijke gesteldheid van de ruiter. Een verbeterde rughouding en een beter evenwichtsgevoel zijn het meest voorkomend na verloop van tijd. Bovendien neemt het zelfvertrouwen van de ruiter vaak toe door het fysieke contact met het paard: trots rijden veel ruiters door de binnenmanege of door het buitengebied vlakbij de manege.
Ten gevolge van hun handicap hebben sommige kinderen een aangepast zadel of andere hulpmiddelen, zoals een opstaptrap, nodig om te kunnen paardrijden. Dit maakt het paardrijden natuurlijk extra duur.
Het Bonte Perdje is daarom ook zeer dankbaar dat er, gedurende de nu meer dan 50  jaar van haar bestaan, steeds weer sponsoren en vrijwilligers gevonden zijn die meewerken om de ruiters van Het Bonte Perdje in het zadel te houden!
Manege de Roosberg en hun totale management danken wij voor hun ondersteuning en geboden mogelijkheden in de afgelopen 49 jaar. Zonder hen was het Bonte Perdje er niet geweest. Wij zijn zeer blij met de nieuwe locatie en de geboden mogelijkheden die Manege Ruitersportcentrum Breda ons vanaf medio 2018 biedt, vooral door de flexibiliteit en mogelijkheid om op de zaterdagmorgen te kunnen rijden. Ook het management daar alle dank.

Het Bestuur van Het Bonte Perdje

Paul Mol – Voorzitter
Reinoud van der Kroon – Penningmeester
Emilie Nevejan – Secretaris
Rogier Crolla – Medisch adviseur